gibi sorularınıza bu sayfada sürekli olarak cevap bulabilirsiniz. Bu nedenle bu sayfayı favori takımınız için favorilerinize eklemenizi tavsiye eder iyi seyriler dileriz. Üye olduğunuz TV platformu üzerinden maçı izleme imkanını bulabilirsiniz. Ayrıca Anadolu Efes maç yayınları için kanal, platform ve frekans bilgileri de bu sayfada yer almaktadır. Bu akşamki Anadolu Efes maçını kim veriyor? Sitemizde TV’de Anadolu Efes yayınlarını tüm ilgili spor dalları için takip edebilirsiniz. TV’de bugün Anadolu Efes maçı var mı? Spor Ekranı mobil uygulamaları üzerinden ve maçların üzerlerine tıklayarak detay sayfalarına ulaşıp, maçları takviminize ekleyebilir ya da mobil uygulamalarda hatırlatma kurabilirsiniz. Anadolu Efes bugün kiminle maç yapıyor?
Oldukça iddialı transferlerle girdiği Basketbol 1.Ligi’nde daha ilk sezonunu 3.sırada tamamlayan Efes Pilsen, ilk 5 takım içerisinde yer aldığı için o dönem final grubuna kalmayı başarmıştı.
Anadolu Efes Tarihi ve Başarıları
1976’da Modaspor’un haklarının alınmasıyla, “Efes Pilsen” ismiyle İstanbul Basketbol Ligi’nde başlayan yolculuk, 1977-78 yılında 2. Lig şampiyonluğuyla beraber, en üst düzey lig olan Basketbol 1.Ligi’nde devam etmiştir. Bu ligi günümüzde Türkiye Basketbol Süper Ligi olarak düşünebiliriz.
Play-off sistemi olmayan yıllarda; doğrudan “final grubu” sistemi uygulanıyordu. Bu ligde oynadığı 8 maçın 6’sını kazanan Efes Pilsen, averajla son 3 sezonun şampiyonu olan Eczacıbaşı’nın üstünde yer alarak, daha ilk sezonundan şampiyonluk kupasını müzesine götürdü. 1978-1979 sezonunda ligi ilk 5 sırada tamamlayan takımlar, deplasmanlı olarak mini bir lig oynadılar.
1983 ve 1984 yazında şampiyonluğa ulaşan Efes Pilsen, asıl büyük atılımını ise 1990’lı yıllarda yapmaya başlamıştır. Sezon sonunda takıma katılacak Makedon Point-guard Petar Naumoski ise lacivert-beyazlıların 90’lı yıllardaki dominasyonunda tam anlamıyla başrolü oynamıştır. Bu bilgi, elbette ilk sezonda gelen şampiyonluğunun anlamını ve önemini çok daha net şekilde ortaya koyuyor. 1991-92 sezonunun ortalarında coach Halil Üner ile yollarını ayıran Efes Pilsen, göreve alt yapı koçu Aydın Örs’ü getirmiştir. Sezon ortasında takımın başına gelen efsane koç Aydın Örs, 7 yıl aradan sonra Efes Pilsen’i yeniden lig şampiyonu yapmayı başarmıştır. 1975-1982 yıllarını kapsayan 7 sezonun 6’sında Eczacıbaşı’nın şampiyon olduğunu önemle hatırlatalım. Şüphesiz ki bu değişiklik sadece Efes Pilsen tarihinin değil, belki de Türk ve hatta Avrupa basketbolunun da tarihini değiştirmiştir.
Efes Pilsen tam 3 yıl sonra, bu kez Koraç Kupası’nda finalist oldu. Çift maç formatında oynanan final maçlarından sonra, yıldızlar topluluğu Stefanel Milano, bu kupayı 3. kez arka arkaya finalde kaybederken, ülkemize de ilk Avrupa kupası nihayet geliyordu. Büyük çekişmeye sahne olan maçta kulüp efsanesi Naumoski, son topu kullanamayınca ilk final 50-48 kaybedildi. Aydın Örs yönetiminde Türk oyuncuların büyük sorumluluk aldığı takım, Petar Naumoski önderliğinde 1992-93 sezonunda FIBA Avrupa Kupası’nda Yunan temsilcisi Aris takımıyla final oynama başarısı yakaladı.
Bu ilgi Ülkerspor gibi yüksek bütçeli bir takımın kurulmasını da beraberinde getirdi. FIBA’nın düzenlediği Euroleague’de mücadele etmeye başlayan Efes Pilsen, 3 sezon arka arkaya Final-Four kapısından döndü. İçerideki bu sıkı rekabet, Avrupa arenasına da olumlu yansıdı.
Ülkerspor Rekabeti Artırdı
Efes Pilsen’in tarihi sezonları ülkemizde basketbola olan ilgiyi epeyce yukarılara çıkarttı. Ülkerspor 90’lı yılların sonlarına yaklaştığımızda ligdeki Efes Pilsen hegemonyasına bir anlamda son verdi.
1999-2000 sezonu öncesinde Ufuk Sarıca ve Volkan Aydın, Ülkerspor’a transfer oldu. Aydın Örs’ün yardımcısı, zamanın genç ama yetenekli koçu Ergin Ataman; 2000 yılının Mayıs ayında; Mulaomerovic, İbrahim Kutluay, Hidayet Türkoğlu gibi isimlerin bulunduğu kadroyu Euroleague’de ilk kez Final-Four’a taşımayı başarırken, lig şampiyonluğunu ise Tofaş’a kaptırdı. Petar Naumoski’nin İtalya’ya dönüşünü ne yazık ki Aydın Örs’ün istifası izledi ve çok özel bir dönem böylelikle sona ermiş oldu.
Tüm bu gelişmelerle beraber Efes Pilsen için “fetret dönemi” sona ermek üzereydi. 2000’li yılların başında yine arka arkaya lig şampiyonlukları alan Efes Pilsen, Avrupa’da ise istediği başarılardan uzak kaldı ve Euroleague sahnesinde çeyrek finalin ötesine geçemedi. Fenerbahçe’nin basketbol şubesine yaptığı ciddi yatırımlar, Obradovic ile beraber gelen kan değişimi, sarı-lacivertlilere arka arkaya 5 Final Four, 3 final ve 2017’de Euroleague şampiyonluğu getirdi.
Efes Pilsen Anadolu Efes Oldu
Yasayla beraber ismini değiştirmek zorunda kalan Efes Pilsen; “Anadolu Efes” adıyla 18 yıl aradan sonra (2019 Mayıs) yine Ergin Ataman yönetiminde yeniden Final-Four’a kalmayı başardı. Yarı finalde normal sezon 1’incisi Fenerbahçe Beko’yu yenen Anadolu Efes, o maçla beraber adeta bayrağı Fenerbahçe’den yeniden devraldı.
2019 finalinde CSKA’ya kaybeden Anadolu Efes, 2020 şampiyonluğunu belki de sezonun pandemi sebebiyle ertelenmesinden ötürü kaçırmış oldu. Sezonun bitimine 6 maç kala en yakın rakibinden 2 galibiyet önde olan Anadolu Efes’in o dönem play-off’taki muhtemel rakiplerinden birisi de 8.sırada bulunan Fenerbahçe’ydi.
Covid sonrası dönemde ise, Ergin Ataman yönetiminde önce Barcelona, sonra da Real Madrid’i finalde yenen Anadolu Efes arka arkaya 2 Euroleague şampiyonluğunu ülkemize getirdi. Micic, Larkin, Beaubois, Clyburn, Bryant gibi aşırı korkutucu kısa rotasyonuyla, lacivert-beyazlılar bu sezon da şampiyonluğun en büyük favorileri arasında gösteriliyor.
Anadolu Efes Efsaneleri
1990’lı yıllarda yaşattıklarıyla Türk basketbolunun çehresini değiştiren Aydın Örs, kulübün en büyük efsaneleri arasına adını yazdırmıştır. İlk Avrupa şampiyonluğunu getiren kadroda bulunan Petar Naumoski, Ufuk Sarıca, Volkan Aydın, Tamer Oyguç, Conrad Mc Rea, Murat Evliyaoğlu gibi isimler de bu listede önemli yere sahiptirler.
Efes kökenli oyuncular, A Milli Takım’ın 2001 Eurobasket ve 2010 Dünya Şampiyonası’nda finale kadar yükselmesinde büyük pay sahibi olmuşlardır. Efes Pilsen altyapısından çıkan Mirsad Türkcan, başarılı sezonların ardından NBA’ye giden ilk Türk basketbolcu olarak tarihe adını yazdırmıştır. Hemen arkasından Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu gibi isimler de Efes Pilsen’den NBA’ye giderek büyük başarılar kazanmıştır.
Başarılı isim, Aydın Örs ve Petar Naumoski’den sonra forması emekli edilerek Sinan Erdem Spor Salonu’na asılan 3. kişi olma onurunu yaşamıştır. Tüm bu isimlerin arasında Hırvat Krunoslav Simon’a apayrı bir vurgu yapmamız gerekiyor. Son dönem Euroleague şampiyonluklarıyla beraber hala forma giymeye devam eden Larkin, Micic, Dunston gibi özel isimler de efsaneler arasına daha şimdiden girmişlerdir. Eurolig şampiyonluklarında büyük katkı sahiplerinden biri olan ve “Malatyalı” lakabıyla taraftarın sempatisini kazanan Krunoslav Simon’un 44 numaralı forması, bu sezon Olympiacos maçının devre arasında müthiş bir törenle salona asılmıştı.